?>

Vilka använder smycken?

 

Alla sorters människor använder smycken. Vissa kanske lite mer än andra. För många är det ett sätt att visa status att ha på sig dyra och exklusiva smycken, klockor och dylikt. De köper väldigt dyra smycken med exklusiva ädelstenar och i ädla metaller. Detta gäller exempelvis många kända personer, som köper smycken för flera miljoner. Expressen rapporterade om att det verkar som om Kim Kardashians förlovningsring värd 38 miljoner kronor verkar ha blivit stulen. Andra tycker helt enkelt om att dekorera sig med diverse smycken, som inte alls behöver vara särskilt exklusiva eller dyra.

En del människor använder smycken för att visa sin identitet eller tillhörighet. Det kan exempelvis vara religiösa symboler såsom kristna kors. Inom vissa subkulturer är det vanligt med smycken som visar bärarens identitet. Ett exempel är de som intresserar sig för häxkonst eller astrologi.

Det är vanligt att man har smycken för att de tillhör familjen och har gått i arv flera gånger. Särskilt gamla guld- eller silverhalsband, armband och broscher. Ofta så har man dem alltid på sig.

Barn, särskilt flickor, brukar börja intressera sig för smycken tidigt. Att göra halsband och armband med pärlor är en vanlig aktivitet på förskolor, och barnen uppskattar både att själva bära dem och ge bort dem till andra. Bland många barn är det populärt att dela smycken och vänskapsamuletter med andra. Det kan vara armband, eller halsband som båda vännerna har på sig. Ofta tycker barn om smycken som är färgglada och gärna glittriga.

Det går alldeles utmärkt att använda smycken som man. Man behöver inte vara en “feminin” man för att uppskatta ett armband eller ett halsband. Ofta finns det en speciell sektion för män i smyckesaffärerna där man kan hitta smycken som är lite mer maskulina. Smycken för män är ofta lite grövre och har ofta inslag av lite andra metaller än kvinnosmycken, och dessutom gärna läder. Borstat stål är vanligt bland smycken för män. De använder ofta också exklusiva klockor som utsmyckning.

Medan många använder enklare smycken till vardags, kanske en tunn kedja och mindre uppseendeväckande örhängen, så är det vanligt att lägga till vackra smycken i sin outfit till fest. Man kan enkelt göra en enkel outfit festlig genom att ha ett väldigt vackert halsband eller ett par stora örhängen.