?>

Olika sorters smycken

 

Smycken är något människor har använt sedan tusentals år tillbaka för att utmärka sig kulturellt och för att göra sig fina och attraktiva. Förr så tillverkade man ofta smycken av sådant man hittade ute i naturen, exempelvis blad, trä, nötter och torkade frukter. Idag så är det vanligt att göra smycken av metall och vissa fall trä, plast eller gummi.

Örhängen

Detta är ett av världens mest använda smycken, som används i många kulturer och av både kvinnor och män. För att kunna ha på sig örhängen måste man göra ett hål genom örsnibben och sticka igenom örhänget där. Detta ingrepp görs nu på de flesta kvinnor i världen, på visa håll redan när barnet är litet. Smycket kan vara en liten, diskret bit av metall, eller stora iögonfallande smycken. Det är vanligt med stora metallringar som örhängen. Man kan dock också ha en typ av örhängen som inte kräver att man piercas. Dessa kallas clips. De har en klämma som man knäpper på öronsnibben.

Halsband

Detta är en typ av smycke som består av en kedja eller snöre som hängs runt halsen. Ofta har man en berlock som hängs i kedjan, eller så har kedjan dekorationer. Ofta så är själva kedjan gjord av guld, silver eller någon billigare metall. En del halsband har dock en kedja av läder, gummi eller plast. Berlocken är ofta i form av ett namn, ett kors, eller stjärntecken. Vissa har också en sten hängande runt halsen. Ofta har man ett halsband med en symbol som visar tillhörighet. Det kan vara ett kors om man är kristen eller en islamsk symbol. “Här”  kan man läsa på mer om halsbandens historia.

Armband

Ett armband är precis som det låter, ett smycke man bär runt armen, eller rättare sagt vristen. Ofta har man en kedja av metall, och i vissa fall har man berlocker som man köper till separat. Vissa armband är flätade av trådar i ett vackert mönster. Detta är vanligt särskilt inom vissa kulturer. Många, särskilt barn, skaffar så kallade vänskapsarmband, ett armband man skaffar gemensamt med en vän som ett bevis på vänskapen man delar.

Ringar

Ringar är smycken man sätter på fingret eller fingrarna. Det är ett mycket vanligt smycke som de flesta gifta eller förlovade har på händerna. Oftast är en ring gjord av metall, men det finns också ringar i trä eller plast. Vissa ringar har en liten prydnadssten som kan vara gjord av exempelvis en ädelsten, kristall eller i vissa fall en diamant. Ofta är det vigselringar som är av det dyrare slaget med en dyr sten.

Andra typer av smycken

Det finns många andra typer av smycken. Exempelvis olika piercingsmycken, fotlänkar, smycken att sätta i håret och smycken att fästa i kläder.