?>

Sötvattenpärlor vs saltvattenpärlor i smycken

Diamanter och pärlor – kanske tycker man om båda men det vanliga är att man antingen har det ena eller andra som favorit. Olika pärlor bildas på ungefär samma sätt och de kan bildas i både saltvatten och sötvatten. Sötvattenpärlor är generellt billigare än saltvattenpärlor, men många tycker ändå att dessa är mycket fina.

Saltvattenpärlor

En pärla som är bildad i saltvatten kommer från musslor. Dessa kan leva vilt eller vara odlade. Det som sker är att ett sandkorn som kommer in i musslorna kapslas in av ett speciellt ämne som musslan har. Denna process sker således på helt naturlig väg. Dessa processer är idag mycket ovanliga och hittar man sådana pärlor så är de otroligt dyra. Detta beror bland annat på den omfattande nedsmutsningen av våra hav. Riktigt äkta pärlor som tillkommit på detta sätt, kallas orientpärlor och kan hittas på auktioner och liknande. Deras storlek och form varierar. De minsta av orientpärlorna kallas för fröpärlor och är riktigt små. Oftast är de inte större än 2 mm.

Odlade pärlor

De odlade saltvattenpärlorna kallas också för Akoyapärlor, eftersom musslan heter Akoya. De odlas främst i Japan, och processen liknar den som sker när äkta pärlor produceras. Men istället för ett sandkorn, så opereras en pärlemorkula in i musslan, där den sedan kapslas in som vanligt. Denna process brukar ta 3 år, innan man tar ut pärlan för att använda den som smycke eller annat.

Den allra finaste pärlan som produceras på odlad väg, men som är ofantligt dyr, är söderhavspärlan eller tahitipärlan. Den är skinande grå och brukar bli så stor som upp till 2 cm. En billigare variant av dessa pärlor är mabepärlan.

Äkta saltvattenpärlor är sträva om man drar dem mot tänderna.

Sötvattenspärlor

Om du lätt fastnar för pärlor men har insett att det inte går att hitta äkta saltvattenpärlor med rätt lyster till rabatterat pris, så kan sötvattenspärlor vara en idé. När du ändå är ute och shoppar vanliga prylar som bläckpatroner på inklclub med rabattkod, så kan det finnas smycken med dessa typer av pärlor som är lite billigare, där du kan dra nytta av nedsatta priser ännu mer.

Sötvattenpärlor odlas liksom saltvattenpärlor, men i betydligt större omfattning. Man lägger då i ett främmande föremål och även en bit av en annan mussla i en musslas skal för att denna ska kapsla in det med pärlämne. Naturliga sötvattenpärlor förekommer också i betydligt större utsträckning än de som bildas i saltvatten. Dessa är dessutom ofta en aning oregelbundna i formen, vilket många tycker är charmigt.