?>

Bijouterier

Vad är egentligen bijouterier? Hit räknas alla smycken som är tillverkade av oäkta material. Vanligtvis är de massproducerade och mycket billiga. Det finns dock undantag för det finns smyckesdesigner som tillverkar unika smycken i mindre dyrbara metaller. Det finns många kända varumärken som saluför bijouterier och man kan även hitta smycken som har tillverkats av oäkta metall men med lite dyrare halvädelstenar. Generellt kan man säga att bijouterier är alla smycken som inte är tillverkade i guld eller silver. Inom kategorin finns allt från bling-bling för några kronor till designersmycken som kostar lika mycket som ett äkta silversmycke. Själva ordet kommer från franskans bijou som betyder ögonsten. Denna typ av smycken är oftast modebetonade och trendiga. Därför gör det inte så mycket om de håller bara en par säsonger. Ett smycke av äkta guld håller vanligtvis livet ut och kan även gå i arv. Därför är designen på äkta smycken ofta tidlösa.

Smycken med farliga ämnen

Du som har tendens till nickelallergi ska vara försiktig med oäkta smycken. Att det finns farliga ämnen i vissa smycken är ganska vanligt. Det är inte bara nickel som är lurigt utan även bly och kadmium har hittats i en stor andel av bijouterier som finns på marknaden. De flesta oäkta smycken och smyckesdelar kommer från tillverkare i Asien. Även om de garanteras vara blyfria kan du ändå inte vara 100% säker eftersom kontrollerna är bristfälliga. I Asien gäller heller inte samma regler som i Europa. Många som tillverkar egna smycken beställer metalldelar på nätet och handlar i god tro att de inte innehåller farliga ämnen. Benämningen nickelfri som anges på många smycken är också felaktig. De flesta smycken innehåller nickel men benämns nickelfria eftersom de understiger gränsvärdet som är satt för att få kallas just nickelfri. Smycken som innehåller bly framkallar inte kontaktallergi men ämnet är däremot mycket farligt att få i sig. Därför ska man aldrig låta barn leka med bijouterier som är gjorda av olika metaller. Detsamma gäller för metalldelar som innehåller kadmium. Farliga ämnen finns i både billigare bijouterier och dyrare kollektioner av smycken i oäkta metaller.

Smart tips för dig som gillar smycken

Vill du ha ett smycke som ingen annan har? Varför inte köpa billiga bijouterier I shoppingparadiset Ullared och sedan designa om dem till det du vill ha? Många som tillverkar smycken brukar göra på det viset. Man använder gamla smycken eller billiga massproducerade bijouterier och slaktar sedan dem och tar tillvara på pärlor och metalldelar för att göra något helt unikt. Du kanske inte tillverkar smycken själv men säkert finns det någon i din närhet som är lite händig och kan skapa ett speciellt smycke till dig. Med lite fantasi kan man göra otroligt vackra smycken av både gamla trasiga smycken och halsband som kostar nästan ingenting. Om du vill känna dig säker på att metalldelarna är nickelfria kan du köpa ett nickeltest på apoteket. Du har också rätt att begära information över om de smycken du köper innehåller farliga ämnen. Butiken ska kunna tala om för dig ifall varan innehåller farliga ämnen precis som butiksägaren har samma rätt till information från dess leverantör.