?>

Ovanliga smycken

Har du nånsin funderat över alla udda, konstiga och annorlunda smycken det finns här i världen? Ringar, armband, halsband och örhängen hör ju till vanligheterna, men vilka smycken är det som sticker ut lite extra och får människor att haja till egentligen? Här tar vi oss en djupare titt i ovanligheternas kuriosakabinett.

Piercings

Många människor runt om i världen har piercings idag och vi har haft det i långa tider. Att ha hål i öronen räknas faktiskt som en piercing, fastän de flesta människor som har hål i öronen kanske inte ser på sig själva som just piercade. Order piercing förknippas vanligen med rebelliska utsmyckningar som är till för att chockera omgivningen. Piercings var väldigt vanligt inom punkkulturen på åttiotalet och sedan dess har trenden spridit sig till en bredare folkmassa. Punkarna brukade ofta använda säkerhetsnålar som smycken i sina piercings. På nittiotalet var det populärt att ha piercing i ena ögonbrynet, och det var även inne att ha ett glittrande smycke i naveln eller en stav genom tungan. Även bröstvårtor, läppar och näsor har varit populära placeringar av piercings under de senaste decennierna.

Extrema kroppsmodifieringar är ett begrepp för den som verkligen gillar extrema utsmyckningar. Inom rörelsen, som närmast kan beskrivas som en subkultur, kan man finna människor som har piercingsmycken på hela kroppen och även har gjort mer bisarra kroppsmodifieringar såsom att klyva tungan mitt itu. Denna subkultur brukar även förknippas med “modern primitives” som inspireras av urbefolkningarna runt om i världen. I piercingsammanhang brukar personer ofta vara intresserade av sådant som har att göra med de övergångsriter som var förekommande inom dessa kulturer. Det kan till exempel handla om piercings, töjningar, tatueringar, brännmärkning och märkning med kniv.

Tandsmycken

Att ha smycken i munnen kanske låter konstigt, men det har blivit allt mer populärt med så kallade grills som har blivit något av en trend i hiphopvärlden. Detta är en typ av smycke som man sätter på tänderna. Den klassiska varianten är guldfärgade framtänder, men det finns också andra varianter med gnistrande stenar och liknande. För att smycket ska bli bra är det viktigt att man ringer till Distriktstandvården och pratar med dem. De kanske kan hjälpa till med utprovning och beställning av ett tandsmycke. Anledningen till att det är viktigt att prova ut smycket är att det annars kan skada emaljen på tänderna.

När det kommer till tänder finns det också andra varianter av tandsmycken där man limmar fast en liten dekoration, exempelvis en stjärna, på en hörntand. Dekorationen kan vara gjord av guld och har ibland någon liten sten som sitter fast i mitten. Tandsmycket sitter fast med samma typ av lim som används till tandställningar, och denna typ av smycke går att få på många tandläkarmottagningar runt om i landet. Det finns en mängd olika motiv att få, alltifrån hjärtan till stjärnor och delfiner i alla möjliga färger.