?>

Kända svenskar som designar smycken

Många kända svenska artister, kläddesigners, entreprenörer med flera ger sig in i smyckebranschen. Somliga är här för att stanna, andra gör ett eller par samarbeten med kända återförsäljare och några faller helt enkelt bort i konkurrensen.

Efva Attling

Det kanske mest internationellt kända och framgångsrika märket från Sverige är förmodligen Efva Attling smycken, som har både butiker och återförsäljare i Sverige, Finland, Norge, USA, Australien och Karibien. Efva designade och tillverkade sitt första smycke redan som elvaåring. Några år senaste fick hon jobb som lärling hos en av Sveriges då främsta guld- och silversmeder. Först tjugofem år senare återkom hon till smyckebranschen och har sedan dess designat en rad smyckekollektioner, armbandsklockor, glasögon med mera till kvinnor och män.

Fler svenskar som gör smycken

Andra svenska kändisar som ägnar sig åt smyckesdesign är bland andra Bianca Ingrosso, Emma Israelsson, Johan Billgren, Isabella Löwengrip och Lars Wallin. Nu råkar dessa personer också ha en hel del andra strängar på sin lyra och flera av dem designar även kläder, handväskor, skor, inredningsdetaljer med mera.

  • Bianca Ingrosso är endast 23 år gammal en av Sveriges mest kända och framgångsrika influencers, bloggare och Instagrammare. Dessutom har hon en egen snabbt växande Youtube-kanal och är från och med januari 2019 aktuell i tredje säsongen av tv-serien Wahlgrens värld. Bianca har designat en smyckekollektion i samarbete med en av landets största smyckesbutiker och finns både i fysisk butik och online.
  • Emma Israelsson STOCKHOLM är ett relativt nytt och snabbt växande märke på den svenska marknaden. Företaget har sin bas i Stockholm men har redan börjat sälja till kunder över hela världen. Emma har ett stort intresse för såväl design som kommunikation och arbetade tidigare inom reklambranschen. Hennes smycken är tidlöst eleganta och kommunicerar något specifikt. Företaget skänker dessutom en del av sin vinst till välgörenhet.
  • Johan Billgren upptäckte skapandets kraft redan i tidig ålder. Hans drivkraft kommer till stor del från en vilja att skapa bättre, hållbar värld. Han har designat särskilda armband och halsband i samarbete med The Perfect World Foundation och driver företaget by BILLGREN med stor framgång. Fokus ligger på herrsmycken och premiumklockor.
  • Isabella Löwengrip var blott fjorton år gammal när hon flyttade hemifrån och startade sin första blogg. Då kallade hon sig för Blondinbella, idag är hon Isabella och driver Nordens största plattform som går att läsa på flera olika språk. Hon är en stark förebild och en framgångsrik entreprenör som vd för ett snabbt växande skönhetsföretag. I mars 2018 utsågs Isabella till Näringslivets mäktigaste kvinna av den aktade branschtidningen Veckans Affärer.
  • Lars Wallin är förmodligen mest känd för sina fantastiska klänningar som burits på såväl röda mattan som Nobelfesten och på kungliga slottet. Född 1965, utbildad i tillskärning samt examinerad vid Beckmans designhögskola. 1995 tilldelades Lars designpriset Guldknappen av tidningen Damernas Värld, och samma år öppnade han sin ateljé. Sedan dess har han designat och sytt kläder och klänningar till många kända artister samt till kungafamiljen, Kungliga Operan, Nobelbanketten med mera. Lars designar även smycken, bäddset, serviser och mycket annat.