?>

Därför bör du inte pierca dina barns öron

Många väljer att deras barn ska få sina öron piercade. Men är det verkligen rätt att små barn som inte kan välja eller förstå ska bli piercade. Det finns flera risker med att skaffa piercingar, och att låta barn var med om dessa risker utan att de förstår är svårt att hålla som godkänt. Många barn är allergiska mot olika metaller, och ett mycket litet barn har inte blivit testat för dessa allergier. Något så tillsynes litet som en öronpiercing kan bidra till så mycket.

Stora konsekvenser av att pierca dina småbarn

Det finns flera anledningar till att inte pierca sina barn. Små barn kan inte själv välja eller förstå vad en piercing är eller vad den kan innebära. Små barn är också infektionskänsliga och att pierca dem ger bara ännu fler ställen där bakterier och infektioner kan frodas. Man kan inte säga hur ett litet barns kropp reagerar på de material som finns i örhängen – oavsett om man väljer metall eller plast. Allergier är vanliga bland barn idag och ofta har inte små barn testats för olika allergier. Om barnet piercas hos fel person eller med fel teknik kan detta förutom att orsaka smärta, även leda till varaktiga konsekvenser som skador på huden eller i muskulaturen.

Bättre att göra barnet fint på annat sätt

Det är inget krav att barn ska piercas eller ha örhängen. Det finns flera sätt att göra barnet fint på. Man kan till exempel bättre lägga pengarna på billiga väskor, vackra kläder eller andra smycken som inte gör varaktiga skador på kroppen. Man kan också köpa låtsasörhängen som knäpps fast med ett spänne av plast. Detta gör inte ont och skadar heller inte barnet. Vill man absolut att barnet ska ha örhängen eller annan piercing är det viktigt att gå till en seriös piercingkunnig person. De flesta som seriöst håller på med piercing väljer dock att inte pierca mycket små barn, även om föräldrarna önskar det. De menar på att det är bättre att vänta till barnet vuxit något.