?>

Kända smyckesdesigners

Nordisk design är känd över hela världen, inte minst tack vare IKEA, men det är långt ifrån bara möbler som skapas uppe i Norden. Det finns till exempel en rad framgångsrika smyckesdesigners från de nordiska länderna, vars smycken pryder halsar, fingrar och handleder i hela världen.

Det går till exempel inte att tala om nordiska smyckesdesigners utan att nämna Efva Attling. Attling inledde som bekant sin karriär som modell och som sångerska, men har blivit mest framgångsrik som smyckesdesigner. Hon har bland annat mottagit Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för att hon ”genom sin skickliga smyckesdesign har fått Efva Attling Stockholm AB att bli ett växande och välslipat varumärke”. Attling är baserad på Södermalm i Stockholm, där hon har sin ateljé. Hon har ett brett sortiment av smycken, och tillverkar bland annat vigselringar, klockor, armband och halsband. Attlings stil är minimalistisk, och låter de ädla metallerna och stenarna hon använder som material tala för sig själva. Blomstermotiv är dock vanligt förekommande i hennes designer.

En annan mycket framgångsrik svensk smyckesformgivare är Lena Jonsson Näslund, som ligger bakom varumärket Snö of Sweden. Hennes resa mot att bli smyckesdesigner tog dock många omvägar, då hon ursprungligen studerade marknadskommunikation. Efter studierna registrerade hon varumärket Snö of Sweden utan att egentligen veta vad hon skulle göra med det. Det var när hon arbetade som resebyråchef och reste mycket till Kina som hon upptäckte de vackra kinesiska textilier som skulle bli startskottet för hennes verksamhet. Till en början sålde Snö med andra ord plädar och kuddar av kinesiska tyger, och när Jonsson Näslund skickade ut produkterna till sina kunder skickade hon med smycken hon signerat med Snö of Sweden. Så småningom blev smyckena mer populära än plädarna de skickades med, och Jonsson Näslund bestämde sig för att göra en kollektion med sex eller sju olika smycken. Det blev vad man bara kan kalla för braksuccé, då Snö of Sweden sålde för 10 miljoner kronor bara under det första året. Idag omsätter företaget mer än 80 miljoner kronor om året.

Om man istället tittar på en designer från vårt grannland, Danmark, är det framförallt namnet Georg Jensen som dyker upp i smyckessammanhang. Jensen var en silversmed och designer född 1866 som grundade Georg Jensen Sølvesmide, ett företag som snabbt blev framgångsrikt tack vare Jensens silverarbeten i jugendstil. Redan år 1924 öppnade han en filial i New York. Efter att ha drivits av Jensens ättlingar under lång tid ägs nu Georg Jensen av Royal Copenhagen. Under varumärket Georg Jensen har det sålts silverföremål av en rad kända formgivare, som Arne Jacobsen, Sigvar Bernadotte och Nina Koppel.

Om du har tänkt köpa ett smycke från någon av dessa designers i present för att fira ett särskilt tillfälle, som en examen eller en årsdag, men du inte har råd att köpa smycket i tid till den stora dagen, kan en lösning vara att ta ett lån från Snabbfinans.se. På det sättet kan du överraska din kära med ett vackert smycke i tid för högtidstillfället, och sedan betala tillbaka lånet bit för bit.