?>

Armbandets historia

Idag är de flesta av oss ägare till någon form av armband. Kanske bär du på din arm ett enkelt tygband med namnet på ditt favoritlag eller så fungerar bandet som ett minne från den fartfyllda semesterresan. Det kan också vara så att du föredrar lite mer dyrbara armband, smycken som används under formella tillställningar och vid större event. Dagens armband finns i ett flertal olika designer, allt för att du som konsument skall kunna hitta det som passar just din stil och personlighet. I I-länderna tillverkas smycket allt som oftast av olika metaller, silver, guld, aluminium och tenn, medan det i u-länderna främst återfinns armband av snören, fjädrar, djurtänder och mycket annat. Smycket har en lång historia och fanns att hitta redan under den senare stenåldern. Då bars det främst av kungarna, men även av lite mer förnäma kvinnor. I Israel bar kvinnorna armbanden som amuletter mot “onda ögon”.

Inte bara ett smycke

Många gånger fyller armbandet också en funktion, något man framförallt kan se på svenska och utländska sjukhus. Här bär patienterna personliga plastband som berättar för läkare och annan sjukvårdspersonal vem patienten i fråga är. Kanske har du till och med sparat det armband du en gång bar som nyfödd. Band av tyg eller plats används också av nöjesföretag, så som Liseberg och Tivoli samt av olika festivaler. Armbandet bevisar att inträdet är betalt och kan även fungera som åkpass i vattenland och nöjesparker. De flesta nöjesparker förser sina gäster med band av olika färger, en färg för vuxna och en för barn, samt en datumstämpel eller liknande som hindrar gästen från att återanvända bandet. Idag går det även att finna armband som låter dig synas väl i mörkret. Att använda en reflex som smycke är en smart lösning för de tonåringar som vägrar lämna huset med en dinosauriereflex dinglande från jackan. Istället kan de använda snygga armband prydda med reflexmaterial. Dessa smycken är användbara vid såväl hundpromenaden som vid turen till och från skolan.

Dyra och billiga armband

Idag finns det armband i ett flertal olika prisklasser, du behöver med andra ord inte känna att din ekonomi är något hinder. Om du ändå fäst dig vid ett speciellt smycke så går det i de flesta fall att genomföra fakturaköp på nätet. Detta gör det möjligt för dig att köpa ett smycke du annars inte skulle ha råd med och låter dig dela upp betalningen på flera tillfällen. Självklart kan du också betala av hela smycket när det passar dig, exempelvis vid löning eller liknande. På internet kan du även hitta ett flertal lågprisbutiker som erbjuder smyckesförsäljning samt auktionssidor som Tradera och Ebay där du har möjlighet att hitta dyrbara armband till låga priser. Du kan även tillverka dina egna armband. Det finns nämligen ett stort antal butiker som säljer vackra pärlor, pärltråd, silver, verktyg och allt annat som kan behövs för att skapa de smycken du drömmer om.